Redningsaktion

25. maj 2011

Fire kanoer fra Roar med elever i havsnød i Roskilde Fjord.

redningsaktion

redningsaktion

redningsaktion16 børn fra en skole i Albertslund og deres to lærere var onsdag sejlet ud i Roskilde Fjord men måtte have hjælp til at komme ind til land igen, da de blev fanget af den kraftige blæst.
Foto: HANS JØRGEN JOHANSEN

Lejre – 25. maj 2011 17:26

Af MARIANNE DUE

Alle børn er nu reddet i land

Roskilde: Alle 16 børn, der var fanget af blæsten på Roskilde Fjord, er nu reddet i land. Politi og brandvæsen har pakket sammen og har forladt stedet

I alt var fire kanoer med 16 børn i 12 års alderen og deres to lærere ude at sejle, da blæsten gjorde det vanskeligt at komme ind til land igen. Børnene i to af kanoerne fik kæmpet sig i land, men de to andre både – en med fire skrækslagne og paniske piger og den anden med fire elever og en lærer – ikke kunne komme ind til land.

Lejre Brandvæsen var hurtigt på stedet, og de fik sat både i vandet og hjulpet eleverne og læreren i land.

Børnene stod og frøs med tæpper omkring sig og så noget forfrosne ud, fortæller DAGBLADETs reporter på stedet. Børnene bliver nu samlet på institutionen Roar, hvor vi tilbydes psykologhjælp.

De lokale, der var samlet for at følge redningsarbejdet, rystede på hovedet over, at eleverne og deres lærere var sejlet ud i den kraftige blæst.

Børnene var på udflugt fra en skole i Albertslund.

Lejre – 25. maj 2011 18:06

Af AGNETE VISTAR

Beredskabschef: Pigerne var skrækslagne

Lyndby/Gershøj: De unge, som var fanget ude på fjorden i kanoer onsdag eftermiddag, var skrækslagne, da Lejre Brandvæsen nåede frem til dem i redningsbåde. Det fortæller Per Boye, beredskabschef i Lejre, efter en større redningsaktion på Roskilde Fjord.

16 unge i 12-13 års alderen fra en 6. klasse i Albertslund samt to voksne var sejlet ud i den kraftige blæst på Roskilde Fjord fra bådstedet ved Lejrskolen Roar på Lyndby Strand. Men de kom i nød i deres kanoer. Det lykkedes dog elever og en voksen i to både at komme i land, men én båd med fire unge og en voksen lå underdrejet ude på fjorden, og den fjerde båd med fire piger havde svære problemer.

– Pigerne sad i båden og var fuldstændig stive af skræk. De havde mistet overblikket i blæsten og vidste ikke, hvad de skulle gøre, fortæller Per Boye.

Redningsfolkene fik dog alle over i to redningsbåde uden problemer. Ingen var faldet i vandet. Redningsbådene kom i land ved henholdsvis Gershøj og Lyndby for enden af Lyndby Havnevej, hvor køretøjer fra politi, brandvæsen og hjemvendte beboere på den lille smalle vej snart hobede sig op til et mindre trafikkaos. Det lykkedes dog til sidst at få løst op for sammenstuvningen af køretøjer.

De chokerede børn blev kørt til Roar, hvor de nu får psykologhjælp.

Lejre – 26. maj 2011 09:54

Af MARIANNE DUE

Politiet: Husk at kun en tåbe frygter ikke havet

Lejre: Midt- og Vestsjællands Politi løfter nu en advarende pegefinger dagen efter, at 16 børn og deres to lærere måtte have hjælp til at komme tilbage til land, da de var sejlet ud i fire kanoer i kraftig fralandsvind.

– Vi kan ikke udtale os om Søloven eller andre bestemmelser er overtrådt i den aktuelle sag, men det er vind og vejr, der bestemmer om en sejltur bliver til noget, siger politiets talsmand Carsten Andersen.

De 16 børn fra 6. klasse på en skole i Albertslund var taget ud på kanotur fra Lyndby, men de kunne ikke styre kanoerne tilbage på land i den kraftige fralandsvind, så de ringede 112. Lejre brandvæsen sendte to redningsbåde af sted og fik reddet to af kanoerne ind, mens de to andre selv klarede sig i land. En redningshelikopter var også i luften men komme ikke i brug.

– Ingen af eleverne kom fysisk til skade. Ingen faldt i vandet. Efter alle var sikkert i land blev de involverede tilbudt krisehjælp, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

I forlængelse af redningsaktionen advarer politiet nu andre om at tage ud på sejltur, hvis vejret ikke egner sig til det.

– Det kan godt være, at man har arrangeret en sejltur, men det er vejr og vind der bestemmer, om turen skal blive til noget, siger Carsten Andersen.

Her er politiets gode råd om sejlads:

– Vær opmærksom på vejrudsigter og stærk fralandsvind. Ofte bliver uerfarne overrasket over, at det blæser, når man kommer fri af land.

– Hvis du er i tvivl, om du skal sejle ud på grund af vejr og vind, så bliv i land.

– Tænk på at en dårlig sejloplevelse eksempelvis med børn og unge kan betyde, at de aldrig mere tør tage ud at sejle.

– Det gamle ordsprog “kun en tåbe frygter ikke havet” gælder stadig.

Fra: Dagbladet Roskilde